Interviul e pe cale să se termine, și încă nu știți despre postul pentru care ați aplicat decât ceea ce scria în anunț, sau pe site, sau ce v-a povestit recrutorul.
Nu se poate să nu fiți curioși: dacă obțineți postul, cea mai mare parte din fiecare zi a vieții voastre, mult timp de-acum înainte, se va petrece la serviciu.
Întrebați. Iscoditi. Aveți dreptul să vreți să știți.
Dar ce vreți, de fapt, să aflați?
Plecați spre interviu pregătiți. Gândiți-vă la tot ce știți despre post și despre companie, și încercați să aveți o lista cu ce nu știți, dar ați vrea.
Orice. Selectați mai târziu, pentru început doar fiți curioși.
La unele dintre întrebări vi se va răspunde indirect, în timpul vizitei pe care o veți face la sediul firmei, pentru interviu: care e atmosfera? cum sunt tratați oamenii în companie?
Răspunsurile le puteți compune singuri, dacă va gândiți bine: ați fost întâmpinați cu respect? Bine primiți? Ce se întâmplă în recepție în momentul în care ați sosit? V-a băgat cineva în seamă? Se discutau chestiuni confidențiale pe hol? Ce procent din numărul total de angajați părea să fie în „pauză de țigară”? V-a zâmbit cineva, fără să va cunoască? Ați fost lăsat să așteptați multă vreme? Interviul avut loc într-un spațiu potrivit pentru o asemenea discuție? Intervievatorul v-a cerut permisiunea să va spună pe nume? V-a explicat despre ce va fi vorba în acea discuție și care sunt „regulile jocului”?
Apoi, ascultați cu atenție ce vă întreabă intervievatorul.
Unde insistă mai mult? Va oferă detalii suficiente despre locul de muncă? Are o lista predefinită de întrebări și răspunsuri?
Nu fiți sfioși. Întrebați dacă puteți să-l întrerupeți cu o întrebare punctuală, dacă explicățiile pe care vi le da încă nu va sunt clare. Nu e o problemă să întrerupeți cu o întrebare, câtă vreme este la obiect, legată de subiectul aflat atunci în discuție.
Însă da, este o problemă dacă, în timp ce recrutorul va explică ceva, întrerupeți pentru a întreba ceva legat de un subiect anterior sau unul care va preocupă în mod special, dar încă nu ați ajuns să dicutati despre. Adunați întrebările care nu se potrivesc pe nicăieri în timpul discuției într-un fel de „calup”, și cereți voie să le adresați la final, înainte de încheierea întâlnirii, precizând că se referă la subiecte diverse care n-au mai fost atinse pe parcursul discuției.
Nu fiți indiferenți. Nu întrebați doar despre aspectele materiale, oricât v-ar preocupă acestea. Dacă nu din alt motiv mai practic (să doriți să aflați unde și cum veți lucra mai departe), măcar din motivul că nu e deloc flatant pentru angajator să nu va intereseze deloc firma lui și oportunitatea pe care v-o oferă. De ce v-ar angaja, câtă vreme nu va interesează activitatea și mediul, ci doar câștigurile?
Fiți isteți. Întrebați direct, oamenii se cam pierd și nu reușesc să va mintă. Așa că întrebați scurt și la obiect:
Nu fiți convinși că se poate și mai târziu.